În valurile politice, deci şi mediatice, ale „Crizei COVID-19”, mulţi şi-au pierdut ţinta… dacă o mai aveau.
Spune Sfântul Apostol Pavel
„Nu (zic) că am şi dobândit îndreptarea, ori că sunt desăvârşit; dar o urmăresc ca doar o voi prinde, întrucât şi eu am fost prins de Christos Iisus. Fraţilor, eu încă nu socotesc să o fi cucerit, dar una fac: uitând cele ce sunt în urma mea, şi tinzând către cele dinainte, alerg la ţintă, la răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Christos Iisus” (Filipeni 3.12-14)
Deci, care este ţinta vieţii noastre, dacă nu suntem înşelaţi de diavol?
Răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Christos Iisus.
Şi atunci, „Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? Precum este scris: „Pentru Tine suntem omorâţi toată ziua, socotiţi am fost ca nişte oi de junghiere”. Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit. Căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.” (Romani 8.35-39)
Maria Egipteanca, după ce a intrat în pustie, a trăit acolo 47 (patruzeci şi şapte) de ani, întâi luptând 17 ani împotriva patimilor cu cea mai tare voinţă.
Această voinţă nu era însă de ajuns, căci puterea patimilor o aprindea din vreme în vreme; însă ea cădea înaintea lui Dumnezeu şi cu mijlocirea Maicii Domnului stătea în rugăciune până se izgonea aprinderea.
Iar când s-a izbăvit de patimi, după al 17-lea an, a trăit mai departe în pustie încă 32 de ani.
În al 30-lea an i-a fost trimis Părintele Zosima, căruia i s-a spovedit într-o spovedanie publică ce doar cei curăţiţi o pot face. În anul următor l-a revăzut în Joia Mare, când a primit Sfânta Împărtăşanie. Iar în al 32-lea an al nevoinţei sale a plecat în Cerurile de care devenise atât de apropiată.
Înţelegem oare aceste lucruri?
Înţelegem oare viaţa Sfintei Maria Egipteanca?
Înţelegem oare că o desfrânată – ca noi toţi, într-un fel sau altul – a ajuns la o uimitoare plinătate a Duhului Sfânt în această viaţă?
Şi că a fost în Biserică, deşi de 47 de ani nu mai călcase într-o biserică?
Toate trec; şi cele bune, şi cele rele.
Cu adevărat înfrânt este doar cel care se dă bătut; altfel, orice înfrângere şi orice biruinţă sunt trecătoare.
Singura biruinţă veşnică este cucerirea Cerurilor.
Suntem, acum, despărţiţi de biserici, dar nu de Biserică.
De Biserică suntem despărţiţi doar dacă vrem să fim despărţiţi.
Stând aproape de duhovnicul nostru, vom găsi călăuzire atunci când puterile ne vor fi mai slabe decât ale Mariei Egipteanca.
Ea a fost singură cu adevărat, noi putem să vorbim cu duhovnicul nostru, cu preoţii noştri, putem să le ascultăm cuvântul, putem să primim sfat, putem să alergăm la ţintă, la răsplata chemării celei de sus, la Dumnezeu!
Cu Dumnezeu înainte!
Pr. Mihai-Andrei Aldea
Părinte dragă, frumos și folositor cuvântul acesta; într-adevăr, dacă am pierdut unii dintre noi direcția, țelul adevărat și ținta noastră este de a-L dobândi pe Duhul Sfânt Dumnezeu și de a accede în Ceruri, alături de Domnul și Dumnezeul Nostru Iisus Christos.
Și apreciez și faptul, că asemeni Sfintei Marie Egipteanca, a Sfântului Apostol Pavel, nimeni nu ne poate despărți de El, dacă noi nu vrem. Și că și acum suntem în Biserică, nu în arest la domiciliu, ci ca niște schimnici și facem pocăință, iar unii dintre noi ajutăm pe cei nevoiași, precum oricum avem datoria în post sau între posturi. Dar totuși …
Ușor, ușor ajungem la învierea Domnului, în noaptea de 18-19. aprilie și la Liturghia Învierii din Duminica de 19.04. De-acum tb ca să ne solidarizăm în gândurile noastre ref la participarea noastră la această mare sărbătoare. Începând cu patriarhul, cu toți chiriarhii, cu Sf Sinod, cu preoții, și nu în ultimul rând cu noi mirenii. Măcar în ziua Învierii să revenim la koinonia, să redevenim din ”public” credincioși, să-L slăvim din nou cu toții împreună și cu îngerii și sfinții pe Bunul Dumnezeu, după cum s-a întâmplat vreme de aproape 2000 de ani. Să-I dăm și lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu.
ApreciazăApreciază