Războiul porcului. 03. O replică la Războiul porcului

După ce am publicat unele gânduri privind războiul porcului purtat de stat împotriva cetățenilor, am primit un eseu pe temă (drept comentariu, preluat și postat). La acest ultim material, un (alt) cititor răspunde cu câteva observații. Deoarece îmi face plăcere să încurajez discuțiile ori disputele sau dezbaterile, atâta vreme cât sunt raționale, politicoase, preiau și aceste observații. Precum și, într-o postare viitoare, răspunsul la ele! Ca și la alte materiale preluate de mine, rog cititorul să nu presupună că am aceleași păreri. Oricât de neobișnuit ar fi, preiau și alte păreri decât cele personale. Criteriul fundamental (și foarte personal) este prezentarea și argumentarea: dacă mi se par (prezentarea și argumentarea) interesante și folositoare, trec peste deosebirea de idei. Uneori contra-argumentez, alteori las cititorului misiunea de a descoperi adevărul prin propria muncă.

Menționez (și) aici că nu preiau decât excepțional linkuri către site-uri sau surse pe care le consider profund dăunătoare (precum wikipedia, din punctul meu de vedere un instrument de propagandă neocomunistă profund subiectiv și dăunător). Prin urmare, rog autorii preluați să folosească ori să îmi indice alte linkuri pentru temele respective (către surse mai decente). Mulțumesc!

Câteva observații:

1. Nu se poate vorbi de existența statului în Neolitic. Statele, ca formă superioară de organizare socio-politică, se formează abia în Antichitate, odată cu apariția vieții urbane, a stratificării societății ş.a.

2. Surplusul de hrană (apărut ca urmare a descoperiri și practicării agriculturii), departe de a înrobi omul, l-a făcut mult mai liber decât era înainte. Omul, nemaifiind dependent de hrana culeasă/vânată/pescuită în cadrul comunităților mici (din perioada Paleolitică), a putut (dacă a vrut lucrul ăsta) să își producă singur hrana, independent de restul membrilor comunității sale și să capete un grad sporit de independență fată de comunitatea unde mâncarea era distribuită în funcție de necesitățile tuturor. Mai pe scurt: “statul” (i.e. comunitatea/societatea Paleolitică) nu mai putea să îi impună fiecărui individ din cadrul său cât poate să mănânce sau nu (implicit cât să se dezvolte), în condițiile în care fiecare membru al comunității/societății putea să își ia lumea în cap, să se așeze pe o bucată de pământ, să îl cultive, să trăiască de capul lui acolo și să mănânce atât cât poate să producă singur; și în funcție de cât de eficient putea să îi oprească pe alții să îl jefuiască și/sau omoare.

3. Sincer îmi vine greu să cred că pe la sfârșitul Epocii de piatră existau conducători (politico-) militari dispuși să ucidă DOAR bărbați care trăiau în afara grupurilor/comunităților pe care aceștia le conduceau, pentru “vina” că respectivii indivizi extracomunitari nu voiau să se integreze societății; lucruri de genul ăsta au început să se petreacă în istoria lumii mai ales de prin martie 1917 d. Hr în colo (înainte de Revoluția Bolșevică, despre ea e vorba, nu știu să fi avut loc asemenea drăcovenii). Eventuale genociduri desfășurate în perioada Neolitică cred că ar fi avut scopuri mai pragmatice de atât, ca, de pildă, ucidere pentru resurse, ceea ce implica uciderea și restului familiei (femei și copii) a bărbatului extracomunitar ucis. Mai putini supraviețuitori însemnau mai puține guri de hrănit, ceea ce însemna mai multe resurse ptr. ucigători/”stat”.

4. Nu văd cum instaurarea unei utopii anarhiste (prin eliminarea oricărei forme de autoritate socială şi ,prin extensie, statală) ar elimina problema tendinţelor dictatoriale ale conducerii statelor actuale. Soluţia împotriva dictaturii de stat nu este desfiinţarea statului cu totul, ci impunerea de către naţiune (singura autoriate supremă a unui stat legitim) a unei forme de guvernământ limitat, adică un stat minimal.

Ar mai fi și alte lucruri, dar nu vreau să mă întind prea mult.

Adevăruridespredaciști,
22 Ianuarie 2024

3 gânduri despre “Războiul porcului. 03. O replică la Războiul porcului

  1. Vad de unde veniti in chestiunea Wikipedia si sint de acord. Dar acesta nu este singurul considerent care trebuie sa conteze.
    Wikipedia nu este uniform ideologizata si ea reprezinta ‘cel mai mic numitor comun’ al intelegerii curente a diferitelor subiecte. Daca ceva apare in Wikipedia, inseamna cel putin ca subiectul respectiv e valid.
    Wikipedia nu e de folosit pentru _sustinut argumente_, ci pentru _ilustrat si explicat_ termeni, concepte, notiuni care stau in spatele a ceea ce tu elaborezi stratosferic. Asta este rostul unei enciclopedii, cum Wikipedia este, si nu de a fi ‘sursa de autoritate’ pentru teze, ipoteze, teorii, samd. Asta e o forma de consideratie minima de acordat cititorului fara de care ori il lasi ‘in aer’, ori ajungi sa incarci textul cu ‘casete explicative’ care ar sufoca sirul naratiunii. Iar, ca enciclopedie, Wikipedia este singura care are un procent decent, nu mare, de articole in romaneste: alta forma de consideratie pentru cititorul de limba in care scriem.
    Daca exista vreo sursa enciclopedica de limba romana suficient de extensiva si care poate satisface cele doua scopuri de mai sus, cu draga inima mi-o voi insusi. Daca nu, sa nu aruncam copilul cu apa din covata.
    Sugerez sa va incredeti in autorii dvs. ca vor alege cu discernamint trimiterile pe care le fac acolo si in cititori ca, dupa acea frunzarire eventuala a enciclopediei, nu vor inghiti pe nerasuflate tot ce scrie acolo. Si, da, poate merita putin credit si scriitorii de buna-credinta care contribuie in lumina celui mai bun efort si care, banuiesc ca sint majoritate (_nu_ sint scriitor Wikipedia!). Problemele Wikipediei sint la nivel de management si un grup de moderatori radicali de stinga (cum au existat si la Twitter). Atentia lor e concetrata pe subiecte intens ideologizate precum antisemitism, teorii climatice, etc. Ma indoiesc ca ‘modelul de dezvoltare morala stadiala Kohlberg’ pe care eu insumi am folosit-o (vezi link de mai jos) si care chiar m-am bucurat ca exista si in romaneste are ceva de-a face cu obiectia dvs.

    *

    Obiectiile din preluarea de fata, le-am adresat deja pe pagina articolului (preluat) pe care il vizau. Nu le mai repet aici, cei interesati le pot vedea aici:

    File din războiul porcului


    si urmatorul (o completare la ce uitasem).

    Apreciază

  2. Of, ‘aici:’ urma link specific la comentariul cu pricina, dar pe care WordPress l-a inlocuit cu link generic la pagina articolului. Renunt, cine vrea sa il gaseasca, e comentariul de la 22, ianuarie, 2024 la 11:37 pm si urmatorul…

    Apreciază

Lasă un comentariu