O foarte interesantă replică Activenews

Dr Sucharit Bkhakdi Activenews

„Pe 4 aprilie 2020, Laboratorul de Analiza a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), a publicat pe siteul propriu, larics.ro și ulterior, pe Adevărul.ro, un articol intitulat „Stop fals coronavirus! Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România”, în care, printre altele, siteul ActiveNews.ro este acuzat că ar fi publicat articolul „12 experți de nivel mondial se exprimă împotriva isteriei Covid 19. Dr. Sucharit Bkhakdi (Germania): Măsurile guvernului împotriva Covid19 sunt grotești, absurde și foarte periculoase”.

Pentru corecta informare a cititorilor și a opiniei publice, ne rezervăm următorul drept la replică:
În primul rând, articolul de Nicolae Țibrigan face afirmații false și defăimătoare la adresa siteului nostru, care pot fi ușor demontate.
Autorul susține că am fi vinovați de traducerea unui articol apărut în engleză pe siteul off-guardian, care a strâns opiniile a 12 medici și specialiști în ceea ce privește măsurile luate în privința pandemiei de coronavirus. Conform autorului, siteul off-guardian ar fi unul „marginal de știri false” și deci, automat, și opiniile găzduite acolo ar fi false.
Raționamentul este însă, eronat. Chiar dacă respectivul site ar fi dat, în trecut, știri false, cele 12 opinii ale experților au fost publicate, inițial, de alte surse media, fără nicio problemă de credibilitate. Singura legătură a „off-guardian” cu respectivele opinii este că le-a agregat.
Iată care sunt sursele originare ale celor 12 mărturii:
Wolfgang Wodarg – Youtube, OvalMedia, un canal media înființat în Germania în 2002. Sursa.
Dr Joel Kettner – Podcast la CBC Radio. CBC Radio este postul public de radio din Canada. Sursa.
JOHN P.A. IOANNIDIS – Statnews.com, site american specializat în medicinăm deținut de Boston Globe Media, cu sediul la Boston, organizatie care a strans pana acum 26 de premii Pulitzer prin publicatiile sale. Sursa
Yoram Lass – Globes.co.il – versiunea în engleză a cotidianului „Israelian Globes”. Sursa
Dr. Pietro Vernazza – St. Gallen Tagblat, ziar elvețian de tradiție. Sursa
Dr. Frank Ulrich Montgomery – General Anzeiger Bonn – Publicație regională din Germannia, fondată în 1888, cu un tiraj zilnic de peste 85.000 exemplare. Sursa
Prof. Hendrik Streeck – Frankfurter Allgemeine Zeitung. Credem că această sursă nu mai necesită comentarii
O echipă de cercetători condusă de Dr Yanis Roussel – https://www.sciencedirect.com/, portal academic binecunoscut, editat de o companie fondată în Olanda în 1880. Pe această platformă se găsesc numeroase lucrări academice în care este citat și Prof. Sucharit Bhakdi, cel despre care Nicolae Țibrigan n-a auzit, pentru că n-are cont de Linkedin. Sursa
Dr. David Katz – NY Times – fără comentarii. Sursa
Prof. Michael T. Osterholm – Washington Post, fără comentarii. Sursa
Dr Peter Goetzsche – https://www.deadlymedicines.dk/corona-an-epidemic-of-mass-panic/. Blog personal, biolog, chimist și medic danez. Sursa:
După cum poate verifica oricine, aceste siteuri nu sunt nici obscure, nici finanțate ocult și nici nu au fost acuzate vreodată de știri false. Din câte știm. Sunt foarte credibile.
Văd că un oarecare – după atitudine specializat în dezinformare – încearcă să acrediteze ideea că articolul publicat de Activenews ar fi, totuşi, fakenews, sub pretext că unele dintre afirmaţiile medicilor citaţi – mai bine zis, unele estimări ale acestora – ar fi greşite. 
Nu are rost să discutăm aici dacă estimările în cauză sunt corecte sau nu; esenţial este că relatarea poziţiilor unor specialişti ca atare nu are cum să fie fakenews! Citarea doar anumitor poziţii, ignorarea de către mass-media a celor care au murit de cancer sau blocaj renal sau infarct cerebral sau infarct miocardic, ignorarea victimelor pe care măsurile de carantină le vor produce prin prăbuşirea economiei, iară câteva din formele reale pe care le are fakenews-ul în aceste zile ale isteriei COVID-19.
(Trist este că în chiar articolul Activenews se face critica acestui tip de manipulare prin confuzia [intenţionat indusă] între onestitatea jurnalistică a relatării şi validitatea unor fragmente din mesajul onest preluat şi redat.)
Ştiu, tată! Ştiu. Nu poţi schimba direcţia maselor isterizate şi nu are rost să te pui în calea lor. Mai ales când sunt mânate cu pricepere de păpuşari. Poţi, totuşi, să mărturiseşti adevărul, cât şi cum poţi. Chiar dacă sunt puţin cei care îl aud fără să se dea răniţi. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s