Propaganda deznaţionalizatoare îl prezintă pe Mihai Eminescu „demitizat”, adică, mai drept spus, denigrat. I se anulează toată capacitatea analitică, toată lucrarea ştiinţifică – istorică, sociologică, politică, filosofică – şi este „redus” la poezie, şi aceea, adesea, tratată ca „depăşită”…
Mai mult, se caută a se aduna orice mizerie ce-i poate fi atribuită, oricât de absurdă, oricât de lipsită de dovezi. De la născocitul „sifilis”, pe care se pretinde, complet mincinos (după cum dovedesc medici de renume internaţional), că l-ar fi avut, şi până la felurite abjecţii ce corespund strict sufletului denigratorului.
Adesea pretextul unor asemenea mizerii este de „a-l prezenta ca pe un personaj cool„… adică de a-l încadra la nivelul kitsch-ului romglez al unora, ca şi cum ar fi un lucru bun…
Această denigrare este de aşteptat pentru orice erou sau sfânt al unui popor, din partea oricui este împotriva acelui popor. Este atât de previzibilă, încât însuşi Eminescu a scris despre ea:
„Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
Şi le umflă orişicine în savante adunări
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege…
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale –
Astea toate te apropie de dânşii… Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.”
(Scrisoarea I – Mihai Eminescu)
Pentru cei care vor să treacă dincolo de această linie a denigrării şi să caute lumina pe care a revărsat-o în lume geniul şi patriotismul lui Mihai Eminescu, adăugăm aici izvoarelor istorice pe care încercăm să le promovăm şi Scrieri politice de Mihai Eminescu. Lucrarea este scandată prin osteneala fiilor mei duhovniceşti de la Biserica „Sfântul Daniil Sihastrul” din Bucureşti, în urmă cu… ceva ani de zile, după o ediţie veche, primită în dar, acum… şi mai mulţi ani de zile, de la bunicul meu (Dumnezeu să-l odihnească!), pe atunci un tânăr de numai vreo 75-80 de ani. Aşa cum poate fi găsită şi pe site-ul Vistieria, lucrarea este oferită în format pdf, astfel încât poate fi citită pe cele mai multe sisteme de operare existente, pe calculatoare de birou, laptop-uri, tablete, e-reader-e, telefoane moderne etc. Iată link-ul de download, un simplu click este de ajuns: scrieri_politice
Să vă fie de folos!
Mihai-Andrei Aldea