O întrebare bună despre noile măsuri pentru COVID-19

Vă mulţumesc celor care sunteţi într-adevăr interesaţi.
Am primit această întrebare: „De ce spuneţi că bătrânii peste 65 de ani riscă să moară de foame şi lipsă de medicamente de vreme ce O.M. [Ordonanţa Militară n.n.] 2/21.03.2020 prevede, la Art. 8, obligaţia administraţiilor locale de identificare şi sprijinire a bătrânilor în vârstă de peste 65 de ani?

Din nou, mulţumesc pentru întrebare. Este o întrebare bună! Şi voi răspunde în câteva puncte. Voi spune înainte că întrebările e bine să fie puse, dar cine a citit Cum luptau Românii? (serios, ca să înveţe cum luptau Românii, nu în glumă) ar trebui să aibă cel puţin răspunsul de la punctul 2. la îndemână. Pentru că este un răspuns ce ţine şi de logistică, şi de tactică, şi de strategie. Dar, hai să vedem cele trei puncte lămuritoare:

1. Doi programatori şi un statistician realizează în 2-3 zile un program care, pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei sau alte surse similare (ca D.E.S.-ul), poate reda în timp real numărul persoanelor din România de o anumită vârstă. Există deja programe similare, trebuie doar o adaptare pentru interesul utilizatorilor. Corect, adică dacă ar fi existat o grijă reală şi inteligentă pentru aceşti bătrâni, era nevoie, pentru o evidenţă a lor, de trei paşi: (a) crearea programului central; (b) confruntarea datelor centrale şi locale; (c) organizarea sistemului de actualizare continuă. Nu s-a făcut acest lucru, ci s-a impus un sistem de lucru birocratic, ineficient. Asta într-o situaţie „de urgenţă”. Rea voinţă sau incompetenţă? Oricum, nu e de bine.

2. Şi mai grav, O.M. 2/21.03.2020 este nu doar extrem de vagă în definirea obligaţiilor autorităţilor locale, ceea ce juridic este inacceptabil. Mai rău, nu prevede nici sursele de finanţare a „ajutorului” ce ar trebui acordat. E o problemă uriaşă, pentru că încă din 2011 se atrăgea atenţiao treime din comunele şi oraşele mici ale României (cca. 1.000) sunt în faliment! Până şi Primăria Capitalei este în pragul falimentului! Ca urmare, impunerea unor noi obligaţii pentru administraţiile locale, fără prevederea surselor necesare pentru îndeplinirea lor, este o imbecilitate … scuze, o greşeală gigantică.

ferentari__bucuresti__romania_by_serge891 01
O bucăţică din Bucureşti … să sperăm că nu ajunge aşa tot!

3. Atunci când, pe de-o parte, nu există resurse de prevenire a contaminării pentru poliţiştii şi jandarmii activi, ba nici pentru cadrele medicale; iar, pe de altă parte, vrei să mai scoţi în stradă încă zeci de mii de soldaţi, pentru care nu există resurse de prevenire a contaminării; întrebarea evidentă este: Trimiţi oamenii acasă la bătrâni fără mijloace de prevenire a contaminării?

După cum se poate vedea, aşa cum am spus şi în materialul anterior, „iubiţii conducători” sunt încântaţi de puterea dictatorială pe care o au şi o folosesc în stil comunist. Alături de măsurile de Ev Mediu pe care le aplică – după modelul comunismului chinezesc – ei mai copiază „pe picior” şi ceva măsuri străine benefice. Doar că nu au capacitatea de a le susţine decent, spre binele populaţiei. Nici măcar nu înţeleg felul în care ţările de la care le-au copiat le aplică. În stil comunist, ei cred că dacă au dat un ordin au rezolvat totul. Şi dacă ordinul nu poate, practic, să fie îndeplinit, vina este, în gândirea lor, a celor care nu-l îndeplinesc, nu a lor.
Probabil o să avem judecăţi militare ale primarilor care nu vor putea să aplice măsurile de ajutorare a bătrânilor, sau aplicându-le fără mijloace de protecţie sanitară îi vor îmbolnăvi pe aceştia. Ţapii ispăşitori vor suferi, populaţia va suferi, iar „măreţii conducători” vor poza mai departe în „salvatorii Patriei”.

Dincolo de această posibilitate întristătoare, cred că am lămurit de ce cred că aplicarea Art. 8 din O.M. 2/21.03.2020 este imposibilă, iar închiderea forţată a bătrânilor de peste 65 de ani va produce victime.

Mihai-Andrei Aldea

P.S. Mă întreabă cineva dacă pot să pun mai multe poze, că se citeşte mai uşor. Nu ştiu dacă se citeşte mai uşor când sunt (mai multe) poze. Totuşi, chiar dacă îmi doresc să-i ajut pe cititori, nu pot să „produc” mai multe poze. Muncesc mult pentru fiecare dintre ele, pur şi simplu nu pot mai mult. Iertaţi-mă!

Magazin DSV                                                                                                        The Way to Vozia…

Îndem la luptă

Un gând despre “O întrebare bună despre noile măsuri pentru COVID-19

  1. Nu mai e așa. Nici măcar acolo (strada Zăbrăuți). A făcut primăria curat. Păziți de jandarmi 😊😊😊 căci… Stricau niște afaceri „locale”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s