Am cu cine să votez – Prezidenţiale 2019

Am amintit acum câteva zile unele adevăruri evidente:
– cine votează cu răul (fie şi socotit „mai mic”) este complice şi răspunzător pentru răul care se face; nu se votează cu răul, ci cu binele;
– chiar dacă binele este imperfect, nu este din toate punctele de vedere aşa cum îl dorim, este infinit preferabil oricărei forme a răului.

Această discuţie a plecat de la unii prieteni şi cititori care m-au (tot) întrebat dacă votez şi cu cine la Alegerile Prezidenţiale 2019.
După care au urmat şi alte întrebări.
Deci, pe scurt, răspunsurile:

 1. Da, votez la Alegerile Prezidenţiale din 10 Noiembrie 2019 (evident, dacă nu se întâmplă ceva excepţional care să mă oprească).
 2. Voi vota cu Theodor Paleologu.
 3. Voi vota cu Theodor Paleologunu pentru că este susţinut de PMP, ci cu toate că este susţinut de PMP. Am o părere proastă şi despre acest partid – ca despre mai toate – dar acesta este un candidat bun.
 4. Votez cu Theodor Paleologu pentru că este un om bine intenţionat, cu experienţă diplomatică, administrativă şi politică; şi pentru că este singurul bine printre primii cinci candidaţi; are alte poziţii decât mine în privinţa UE (eu vreau o alianţă europeană de state suverane…) şi în alte domenii, deci nu este exact binele pe care îl doresc pentru România… dar este un bine.
 5. Nu votez cu Klaus Iohannis pentru este un infractor dovedit, chiar dacă încă nu s-au îndeplinit demersurile legale necesare (instanţele au constatat folosirea documentelor false pentru însuşirea unor imobile, la aceste fapte penale adăugându-se nerespectarea sentinţelor şi altele asemenea); de asemenea, nu votez cu Klaus Iohannis pentru că este dovedit ca rău de actele sale în sprijinirea unei organizaţii naziste, în boicotarea Zilei Naţionale ca Primar al Sibiului, în insultarea şi persecutarea Creştinilor practicanţi din România etc., etc.
 6. Poate că Klaus Iohannis este un rău mai mic decât Dan Barna sau Viorica Dăncilă, nu ştiu; dar ştiu că (a) nu votez cu răul şi (b) practica „votăm răul mai mic”, aplicată din 1990 şi până acum, este responsabilă de starea României şi a clasei politice româneşti. (Am mai explicat asta aici.)
 7. Nu votez Viorica Dăncilă pentru că reprezintă real, concret, ideologic şi factual, un partid şi un sistem neo-comunist, unul dintre principalii răspunzători pentru relele din România de azi; adică reprezintă un rău (indiferent dacă mai mare sau mai mic decât Klaus Iohannis, Dan Barna sau Mircea Diaconu).
 8. Nu votez  Dan Barna, reprezentat şi întruchipare a mişcării neo-bolşevice U.S.R., o mişcare a aroganţei violente, a urii, extremismului şi rasismului corect politic; pretenţia de a fi „preşedintele tuturor românilor” deşi îi dispreţuieşte şi vrea să îi distrugă pe Creştini şi tot ce înseamnă tradiţie românească este pur şi simplu monstruoasă; este evident un rău şi nu votez răul.
 9. Nu votez Mircea Diaconu candidatura lui este o întruchipare a meschinăriei şi ratării populare de astăzi, meschinărie şi ratare ce sunt cauza directă a menţinerii României în oceanul de corupţie în care se află; el însuşi descriindu-se ca „absolut banal” (un conducător de stat banal este garanţia involuţiei, corupţiei, prăbuşirii), după figura tristă pe care a făcut-o ca europarlamentar s-ar fi cuvenit să îşi dea seama că nu se pricepe, nu e locul lui în politică – dar dacă sunt alţi neaveniţi, crede că e cazul să fie şi el; ca politician a fost oscilant politic dar cumva mereu legat de neo-comunism şi neo-marxist, în Parlamentul European devenind aliat al socialiştilor bolşevici italieni; prezentându-se drept creştin, Mircea Diaconu a votat numeroase acte europene de extremă-stânga, evident anti-creştine, evident anti-democratice şi evident anti-româneşti; le-a votat fie din lipsa capacităţii de înţelegere (ceea ce îi anulează orice valoare de conducător de stat), fie înţelegând însă pretinzând că nu înţelege; dacă s-ar fi ocupat de teatru, chiar şi politic, ar fi rămas respectabil – aşa, rămâne doar un mijloc de sabotare a candidaţilor capabili.
 10. Nu votez cu persoanele care sunt mai jos de locul cinci în cursa electorală pentru că nu au şanse pentru turul doi şi între primii cinci este cineva cu care pot să votez. Dacă un asemenea candidat nu ar fi existat (între primii cinci), atunci aş fi votat cu un bine oricât de mic, oricât de mic i-ar fi fost procentul.
 11. Da, mi se pare logic să votez cu un „bine mai mic” dar care are şanse să fie ales, decât cu un „bine (ceva) mai mare” dar care nu are şanse. În această perspectivă, însăşi capacitatea de conducere a celui care se angajează în lupte inutile este discutabilă. Ca şi a celui care nu ştie când să se retragă şi să sprijine un concurent cu şanse reale şi aflat destul de aproape de poziţia sa.

Bineînţeles, acestea sunt părerile mele.
Prezentate la cerere (de fapt, cereri).
Am spus ce fac şi de ce, însă alegerea este totdeauna personală.
Fiecare face cum crede şi răspunde pentru ceea ce a făcut.
(Faptul că răspundem pentru ceea ce facem este un adevăr absolut pe care foarte multă lume preferă să îl uite. Şi totuşi poluarea văilor şi răurilor cu peturi, doze, plastice, sticle etc., etc., poluare ce distruge mediul şi favorizează inclusiv îmbolnăviri grave, nu sunt din vina lui Dumnezeu, a Preşedinţiei, a Guvernului etc., ci a „oamenilor simpli” care, satanic, îşi împut Ţara pe care pretind că o iubesc. Provocând inclusiv decese… pentru care aceiaşi „oameni simpli” dau vina pe alţii. Şi ajung aici la faptul că adeseori nu politicienii sunt de vină… şi la altele pe care, poate, o să le reiau mai târziu.)
Chiar dacă aveţi alte păreri (politice sau de altă natură), eliberaţi-vă de ura imprimată de mass-media şi amintiţi-vă că suntem fraţi şi colocatari ai aceleiaşi nave cosmice („o piatră în cer„… cum spunea cineva).

Mihai-Andrei Aldea

P.S. În caz că cineva nu înţelege din răspunsuri, întrebările care mi s-au pus au fost următoarele:

 1. Votez?
 2. Dacă da, cu cine?
 3. De ce cu Theodor Paleologu, pentru că îl susţine PMP?
 4. (Atunci) de ce cu Theodor Paleologu?
 5. De ce nu cu Iohannis?
 6. Dar Iohannis nu e un rău mai mic decât Barna/Dăncilă?
 7. De ce nu cu Dăncilă?
 8. De ce nu cu Barna?
 9. De ce nu cu Diaconu?
 10. De ce nu cu Iovan/Cumpănaşu/Peia etc.?
 11. Dar nu cumva Iovan/Cumpănaşu/Peia etc. este/sunt un bine mai mare decât Paleologu?

(Bineînţeles, nu neapărat în ordinea asta şi, evident, nu numerotate. 🙂 )

19 gânduri despre “Am cu cine să votez – Prezidenţiale 2019

 1. Cu tot respectul, cred ca gresiti atunci cand il considerati pe Theodor Paleologu un „bine”. Pozitia lui fata de UE, partidul care il sustine, fortele politice cu care va colabora daca va ajunge presedinte, etc, vor face ca un eventual presedinte Paleologu sa nu fie cu nimic diferit de Iohannis, Barna sau Dancila. In toate privintele importante, Paleologu va avea aceeasi pozitie ca si ceilalti trei.

  Apreciază

 2. Bineînţeles că se poate să greşesc. Nu sunt infailibil. Totuşi cred că Theodor Palelogu, deşi nu este acolo unde vreau eu, este un bine. Desigur, mi-aş dori un Constantin cel Mare, un Ştefan cel Mare, un Alexandru cel Bun etc. Dar până acolo, din primii cinci candidaţi, el chiar mi se pare că aduce elemente pozitive. Spre deosebire de ceilalţi, care nu aduc nimic pozitiv. Altfel spus, este un bine mai mic, dar nu un rău.

  Apreciază

 3. Chiar nu mai exista nimeni in Romania sa-si iubeasca tara si neamul? Parca nu pot crede! Stiu eu unul (care nu poate candida) si daca exista unul mai trebuie sa fie si altii! Cred ca sistemul asta de a te oferii candidat si/sau a face parte dintr-un partid e defectuos!
  Si nu in ultimul rand la ce presedinti am avut puteam sa tragem sorti ca mult mai rau nu iesea!

  Apreciază

 4. Cred că există. Şi cred că Theodor Paleologu îşi iubeşte şi Ţara, şi Neamul. Că vede poate greşit unele lucruri, asta este altă problemă. În această privinţă cred că ajuns în funcţie se va lămuri şi va face ce trebuie.

  Apreciază

 5. Da, aveti dreptate, din primii cinci clasati, Paleologu are niste elemente pozitive fata de ceilalti. Dar parerea mea este ca aceste elemente nu vor conta in practica. Paleologu va lua exact aceleasi masuri pe care le-ar lua Iohannis sau Barna. Diferentele ar consta in chestiuni de suprafata, care nu ar schimba cu practic nimic directia generala. Binele pe care il aduce Paleologu este irelevant, dar lucrurile pe care le vede gresit, asa cum si dumneavoastra stiti, sunt exact cele care vor conta, pentru ca ele sunt chestiunile importante.

  Apreciază

 6. Cred că este pe dos, de fapt.
  Lucrurile care ţin de direcţia generală nu se pot schimba printr-un singur om, indiferent de funcţie. De aceea nici nu are şanse unul care îşi propune să le schimbe.
  Dar micile schimbări în bine pe care le poate aduce un candidat ca Theodor Paleologu sunt exact primii paşi către revenire. Fără aceştia nu pot fi făcuţi următorii.
  Aici este slăbiciunea perfecţionismului despre care am vorbit: dacă aşteptăm un om ca Ştefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Constantin cel Mare etc., în ciuda faptului că poporul este decăzut în halul în care este, nu vom face nimic bun. Corect este să luptăm pentru micile schimbări în bine ce pot aduce şi schimbarea cea mare în bine.

  Apreciază

 7. Şi merită subliniat faptul că un candidat bun – la prezidenţiale, parlamentare sau locale – nu trebuie să fie doar bine intenţionat, doar să îşi iubească Ţara şi Neamul. Trebuie să aibă o serie de cunoştinţe diplomatice, politice, economice şi administrative (Theodor Paleologu, de pildă, le are). Aşa că, deşi sunt iubitori de Ţară şi Neam în România, puţin au cunoştinţele necesare spre a putea deveni conducători.

  Apreciază

 8. Sunteti foarte optimist daca-l puteti vedea pe Paleologu ca fiind un mic pas in directia buna. Eu il vad ca un mare pas in directia gresita. Sa speram ca aveti dumneavoastra dreptate si nu eu, desi ma indoiesc ca are realmente sanse sa ajunga presedinte.

  Apreciază

 9. Poate nu înţeleg eu. Pe de-o parte, Statul (zis) Român ESTE în direcţia greşită şi merge cu paşi mari în această direcţie, mereu. Iohannis, Dăncilă, Barna sunt vizitii direcţiei greşite. Diaconu este o derută. Despre Theodor Paleologu ai spus chiar tu că „are nişte elemente pozitive”. Acum îl vezi drept „un mare pas în direcţia greşită”. Bun, ceva ţi-a schimbat părerea, se pare. Ce? De ce crezi că Paleologu este „un mare pas în direcţia greşită” şi nu, ca mine, „un mic pas în direcţia cea bună”?

  Apreciază

 10. Mă întristează confuzia uriaşă pe care o faceţi. Teoria de după Revoluţie a fost „să fie competent chiar dacă este comunist”. Ceea ce spun eu este să fie patriot, anti-comunist ŞI competent. Este o deosebire uriaşă.

  Apreciază

 11. Il vad un mare pas in directia gresita datorita politicii pe care cred eu ca o va promova, adica acceptarea totala a tuturor directivelor si dictatelor UE. Evident ca si Iohannis, Barna sau Dancila vor face exact acelasi lucru. Elementele pozitive ale lui Paleologu sunt decorative, tin de persoana lui, de educatia si cultura lui superioara fata de ceilalti candidati, dar aceste aspecte nu vor influenta politica lui din pozitia de presedinte.
  Imi cer scuze daca m-am exprimat neclar.

  Apreciază

 12. Nu fac nici o confuzie: unul care stie in detrimentul unuia care nu stie! Dumneavostra adaugati si patriot si asta pot ( sau nu) fi si unul si altul! Eu unul nu mai cred in nici-unul care a avut rol in politica romaneasca de pana acum! Cand stai langa foc mirosi a fum!
  Sincer eu v-as pune pe dumneavoastra sa ganditi prin istorie, prin credinta, prin dragoste de neam desi nu ati avut niciodata functie politica! Fara ezitare!

  Apreciază

 13. Nu am spus „unul care ştie în detrimentul unuia care nu ştie” CI „un patriot adevărat (deci şi anticomunist) care ştie în detrimentul celor care nu ştiu”… Adevărul este că unul care nu ştie, chiar dacă are cele mai bune intenţii NU O SĂ ŞTIE CUM SĂ LE MATERIALIZEZE.
  În ceea ce priveşte punerea mea într-o funcţie înaltă…
  Vă mulţumesc, dar nu sunt potrivit.
  Chiar trecând peste statutul clerical, aş fi o schimbare mult prea mare spre a putea fi dusă.
  Gândiţi-vă că aş aplica, foarte încăpăţânat, o serie de principii precum:
  Înlocuirea nepotismului, curviei şi darurilor cu patriotism+competenţă în toate sistemele militare (de la Armată la SPP, SIE ori Poliţie Locală).
  Declararea actelor de corupţie ale autorităţilor drept acte împotriva siguranţei naţionale.
  Respectarea inviolabilităţii teritoriale şi a suveranităţii României.
  Refacerea conştiinţei naţionale româneşti – începând cu obligativitatea cunoaşterii limbii române şi Istoriei Românilor la un nivel minim obligatoriu pentru a putea avea drept de vot şi de a fi ales.
  Etc., etc.
  Vă daţi seama că mi-ar exploda sistemul în cap dinainte de alegeri! 😀

  Apreciat de 1 persoană

 14. Doamne ajută, Flavius!
  Cu tot dragul, deşi te-ai exprimat clar, există unele contradicţii clare. Ni se întâmplă tuturor – de aceea (împreună-)sfătuirea este o trebuinţă de temelie spre a fi (şi a rămâne) în adevăr.
  De pildă, de vreme ce şi până acum s-a mers pe „aceptarea totală a tuturor directivelor şi dictatelor UE” este ilogic să spui că un nou preşedinte ce ar face acelaşi lucru ar face, prin asta „un mare pas în direcţia greşită”. Pasul este deja făcut şi el, dacă i se va conforma, nu va face un pas nou, ci va respecta poziţia în care România (din păcate) deja a ajuns.
  Mai mult, a crede că educaţia, cultura şi credinţa sunt decorative este o mare greşeală. Chiar dacă ar exista amintitul conformism, spre deosebire de ceilalţi candidaţi ar aduce, prin educaţie, cultură şi credinţă schimbări majore. Trecerea de la corupţie la năzuinţa spre curăţenie şi demnitate, de la robie la libertate – care sunt esenţa ieşirii României din starea de astăzi – o constituie tocmai educaţia, cultura şi credinţa! Aş aminti, ca istoric şi teolog, faptul că vreme de trei secole Creştinii din Terra Romanorum (a.k.a. Imperiul Roman) au luptat nu împotriva politicii de stat, ci împotriva corupţiei, inculturii şi necredinţei cetăţeneşti. Ca urmare, au obţinut şi o politică într-adevăr creştină. Sau că Irlanda ori Polonia înrobite s-au eliberat numai după ce au obţinut ridicarea educaţională, culturală şi religioasă a poporului. De aici se începe!
  Altfel spus, exact acestea sunt argumentele pentru a-l vota pe Theodor Paleologu!: faptul că va aduce un nou curent de educaţie, cultură şi politică la nivelul înalt al României. Este un bine absolut – şi departe de a fi mic.

  Apreciază

 15. Tocmai pentru ca stiu toate astea eu….v-aș alege si sunt convins ca ar face-o toti oamenii de buna credintă indiferent de culoarea politică!
  Dar noua romanilor ne este interzis sa alegem un om curajos noua ni se dau doar lepre de ales! Iertati-ma pentru preferatul dvastra dar istoria ultimilor zeci de ani asta spune!
  Am avut un „vis” care apare sambata pe blog la mine; eu sunt mult mai radical!
  Oricum cartile sunt facute numai mult sange ne mai scoate din „jocul” asta!

  Apreciază

 16. Sincer, cred că Românii şi Românofonii se tem încă, foarte tare, de îndreptare, de revenire la firesc. Aşa că trebuie să o luăm treptat, cu strategie şi dârzenie. Pas cu pas (cu adevărat, nu după neo-nazist).

  Apreciază

 17. Am ajuns sa fac urticarie la „pas cu pas” „penali”!!! Parca ma întorc in timp si vad lumea strigand: ” nu mai da din mana”!😉
  Ce sa zic va inteleg punctul de vedere dar eu unul si cei din generatia mea am cam obosit! 30 de ani ne-au spus comunistii ca o sa fie mai bine, dupa aceea au venit cei din linia a doua si ne-au povestit de tranzacție si ca o sa fie mai bine, dupa ei au venit comunistii din UE si ne-au spus ca o sa fie mai bine!
  EU NU PREA MAI AM TIMP SI M-AM SATURAT DE POVESTEA ASTA! Am plecat „la mai bine” dar sufletul a ramas in tara!
  Nu mai am răbdare si imi este prea putin ce se intampla! Traiesc in inima UE si nu stiu cum sa ma fac inteles: nu poate fi Germania țelul Romaniei! Nu avem nimic comun cu ei si astia aleargă spre guvern mondial! Speram macar la pensie sa ma intorc acasa dar cu Johannis la putere mai bine raman aici !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s