Câteva cuvinte despre o arătare a Ielelor în Munţii Buzăului în secolul XXI

Ielele ori Sfintele, sunt făpturi ale altui tărâm, legate, într-un fel, de acesta în care trăim noi.
Am văzut un Cerc al Ielelor în Munţii Buzăului, în pădure, la cca. 7 km de cea mai apropiată aşezare (Terca, Lopătari). Cel care mi l-a arătat, Vasile Stemate, cioban din localitatea amintită, mi-a confirmat – şi la fel doi vecini de-ai lui – că din copilărie se jucau vara, uneori, în poiana amintită. Nu exista niciun cerc. Cercul apăruse cu câteva luni mai devreme.
El – Vasile Stemate – era pe iapa lui (Stela – de la Stela Popescu…) pe care călărea de obicei în drumurile făcute pe munte. (Şi pe care am avut plăcerea şi cinstea să călăresc şi eu atunci.) A auzit un fel de cântec şi, gândindu-se să vadă de unde vine, a zărit în noapte un fel de lumini – apreciate de el a fi şapte – care se mişcau înspre poiana pe care o ştia din copilărie. Şi-a dat seama că sunt Ielele, aşa că a întors calul şi a plecat îndată la stână.
După două zile, apropiindu-se de luminişul în care se jucase de atâtea ori, a văzut că se ivise în el un Cerc al Ielelor. Aşa că nu a mai intrat în poiană, nici el, nici alţi oameni (le-a dat de veste, să nu meargă acolo din greşeală).
La rugămintea mea a primit să mă conducă, dar fără ca el să pună pasul în poiană.„Ferească Dumnezeu! Eu sunt om păcătos, părinte! Eu am mai avut o iubită, am mai băut… m-ar ologi dacă m-aş apropia. Le-am auzit jucând, dar am fugit cât de repede!”

Încrederea în harul preoţiei m-a impresionat. Am mers, am văzut cercul. Părea desenat cu un compas uriaş. Avea o lăţime de 40-50 cm, un diametru de cam 2 stânjeni şi ceva (4-5 metri). În cele două luni de la arătarea Ielelor se păstrase, crescând pe pământul acela doar un fel de plantă micuţă, cu frunze rotunde, şi aceasta foarte rară. Parcă ar fi fost un fel de mici stele verzi pe un cer negru… de pământ.

Alte amănunte ale acestei întâlniri rare…

„Un alt exemplu al unor făpturi socotite îndeobşte fantastice sunt Ielele. În privinţa acestora voi da, pe scurt, o mărturie personală, din perioada 2005-2010, în care, printre altele, am efectuat unele culegeri de material etnologic şi folcloric în Carpaţi. În Munţii Buzăului trăia – încă trăieşte – „Nea Vasile Stemate”. Om care, în ciuda unei şcoli tehnice de sondor, a trăit mai toată viaţa pe munte. Om care la 70 de ani şi mai bine încă ţinea stână pe Măciuca, uneori având puterea de a şi ierna acolo, alături de soţia sa, Ana. Om care călăreşte la bătrâneţe prin munţi şi care ştie să se descurce şi cu autorităţile. Şi care, într-o seară, mi-a povestit la stână, sub un cer de miez de galaxie, atât de plin de stele era, despre vieţuitoarele Pădurii. Printre care erau şi… Iele. „Sfintele”, cum le mai numea. „Ce sunt Ielele?”, l-am întrebat. „Cum ce sunt?” s-a mirat el, puţin bănuitor, ca şi cum nu s-ar fi aşteptat să-l pun la încercare cu ceva ştiut de toată lumea. „Sunt îngeri. Îngeri ai pădurii, care coboară din cer şi dansează în pădure să o binecuvânteze.” Printre altele, l-am întrebat dacă le-a văzut vreodată. „Ferească Dumnezeu! Eu sunt om păcătos, părinte! Eu am mai avut o iubită, am mai băut… m-ar ologi dacă m-aş apropia. Le-am auzit jucând, dar am fugit cât de repede!” Şi a adăugat „Au un cerc, aici, pe culme, înspre Piatra Roşie, unde joacă uneori. Eu nu pot să intru în luminiş, că sunt om păcătos, dar dacă un preot vrea, poate…” Mă privea cu teamă, dar şi cu o anume încredere în statutul meu sacru, ce m-ar fi apărat acolo unde el ar fi fost distrus.”

în http://egophobia.ro/?p=10898

Mihai-Andrei Aldea

9 gânduri despre “Câteva cuvinte despre o arătare a Ielelor în Munţii Buzăului în secolul XXI

  1. În primul rând vreau să vă felicit pentru exelentul studiul (sau recenzie) „Sfârşitul care începe”! Mi-a plăcut foarte mult.
    Părerea bătrânului mă trimite cu gândul mai mult la credinţe pre-creştine în duhuri ale pădurii devenite, prin sincretism religios, îngeri.
    Că ar exista nişte fiinţe spirituale neutre, undeva între îngeri şi diavoli, nu prea îmi vine să cred. Pe de altă parte nici nu pretind că Nea Vasile bătea câmpii (voit sau fără voie), deci admit că într-adevăr a văzut ceva real; şi nici nu cred că a fost o farsă a unora care nu aveau altceva de făcut decât să traseze cercuri perfecte în vârf de munte.
    Deci, ce credeţi, părinte, că erau acele Iele?
    Noi, ca şi creştini, ce să înţelegem din posibila exitenţă a Ielelor?

    Apreciază

  2. După mine, ielele sunt niște oameni mai speciali, cumva, care uneori se manifestă așa, dar, de obicei, își pot ascunde natura lor reală bine. Însă, pesemne, în anumite situații, cum ar fi când petrec, departe de masa oamenilor, nu mai pot ascunde atât de bine. Cu siguranță nu sunt îngeri, conform revelației Orthodoxe, îngerii nu au astfel de preocupări și manifestări corporale. Nu are sens, teologic vorbind. Cea mai facilă explicație ce am tot auzit-o este că ar fi manifestări demonice, explicație ce nu explică însă un anumit aspect, anume acela că, din când în când, avem mărturii în folclor de iele luate de un muritor de nevastă, de obicei cu forța. Cu acel bărbat au și copii, cu demonii, care sunt duhuri fără trup, precum îngerii, nu este posibil așa ceva.

    Apreciază

  3. După mine, ielele au dreptul la mântuire, la fel ca noi toți. Ceea ce nu cred că se poate spune despre demoni, căci ei deja ar fi trecut pragul eshatologic fără întoarcere.

    Apreciază

  4. Natura, adică lumea înconjurătoare, a decăzut odată cu căderea omului în păcat. Eu cred că nu e chiar atât de pură, fie şi pentru faptul că o fiinţă (un animal) trebuie să moară pentru ca altă fiinţă, animal sau omul, să trăiască; e un schimb cam inegal. După părerea mea nici nu se poate discuta de puritate, sfinţenie, într-un sistem atât de nedrept.
    Că a fost odată şi că va fi din nou altă data, e cu totul altceva…

    Apreciază

Lasă un comentariu